در خلق یک اثر هنری کمک گرفتن از هرچیزی که شما را به فکر فرو ببرد میتواند اتفاق جالبی را رقم بزند و اثر را ارتقاء ببخشد. ممکن است یک نقاشی باشد یا یک موسیقی، فرقی نمیکند چه چیزی الهام بخش شما میشود مهم نتیجه است.
در این جستار سه هنرمند به شما معرفی میکنیم تا اگر دوست داشتید هروقت خواستید برای اقتباس و الهام به آثار آنها سرکی بکشید.
1- دیان آربوس (ِDiane Arbus)
دیان آربوس عکاس برجستهی آمریکایی سال 1923 در نیویورک بهدنیا آمد و در هجده سالگی با آلن آربوس که عکاس و بازیگر بود ازدواج کرد و این زوج بعدها به عکاسی تجاری پرداختند. بعدها دیان تصمیم گرفت از عکاسی تجاری فاصله بگیرد و بهدنبال موضوعات شخصیتر و هنریتر برود. فیلم خز (Fur) با بازی نیکول کیدمن دربارهی زندگی او ساخته شده است.
- روند روایت و انتخاب سوژهها: آربوس در آثار خود به شخصیتهایی پرداخته که به طور معمول از چشم جامعه پنهان هستند، مانند افراد با ناهنجاریهای جسمانی، دلقکها، ترنسها و کسانی که به نوعی با زندگی اجتماعی در تعارض هستند. فیلمسازان میتوانند از این انتخابها الهام گرفته و شخصیتهای غیرمتعارف یا حاشیهای را در فیلمهای خود به تصویر بکشند، تا به جای روایتهای معمول و رایج، داستانهایی متفاوت و چالشبرانگیز به نمایش بگذارند.
- زاویه دید و نورپردازی: عکاسیهای آربوس اغلب با نورپردازی خاص و زاویههای دید نزدیک انجام میشود که به برجستهسازی ویژگیهای ظاهری افراد میپردازد. فیلمسازان میتوانند از این تکنیکها برای تأکید بر جزئیات ظاهری شخصیتها یا مکانها استفاده کنند، تا احساس نزدیکی و اشراف بیشتر به دنیای داخلی شخصیتها ایجاد شود.
- تحقیقات در مورد هویت و اجتماع: آربوس به بررسی هویت و مکان فرد در جامعه پرداخت، و این زمینه میتواند به راحتی به قالب فیلم منتقل شود. فیلمسازان میتوانند از دیدگاههای انتقادی آربوس نسبت به ساختارهای اجتماعی و فرهنگی استفاده کنند و فیلمهایی بسازند که چالشهایی که افراد در حاشیه جامعه با آن مواجه هستند را بررسی کنند.
- خلق فضایی ملتهب و خاص: بسیاری از عکسهای آربوس به نوعی احساس سرکوب یا عدم تطابق با هنجارهای اجتماعی را منتقل میکنند. این تمهای روانشناختی و اجتماعی میتوانند در فیلمها نیز گنجانده شوند تا حس پیچیدگیهای درونی شخصیتها و رابطهی آنها با جامعه به نمایش گذاشته شود.
- شکستن مرزهای زیباییشناسی و تجسم واقعیت: آربوس به زیباییشناسی رایج در عکاسی کلاسیک و هنری را به چالش کشیده و تصاویری واقعی و خام از انسانها گرفته است. فیلمسازان میتوانند از این رویکرد در فیلمهای خود استفاده کنند تا تصویر واقعگرایانهای از زندگی روزمره و غیرمعمول افراد به نمایش بگذارند، بدون آنکه از تزئینات یا تجملات بصری استفاده کنند.
عکسهای او پر از رمز و راز هستند و میتوانند بهراحتی باعث خلق یک فیلمنامه جذاب بشوند. در این عکس این زن آماده شده است به کدام مهمانی برود؟! هرجایی که برود قطعا جای عجیبی خواهد بود!
یک ترنس تنها با چشمانی درشت و انگشتانی کشیده چه سرنوشتی میتواند داشته باشد؟ چشمهایش چه قصهای را برای ما روایت میکند؟
2- ایتالو کالوینو (Italo Calvino)
ایتالو کالوینو نویسنده و داستاننویس مشهور ایتالیایی است که در 1923 بهدنیا آمد و در 1985 در ایتالیا درگذشت. او یکی از مهمترین نویسندگان قرن بیستم و از برجستهترین چهرههای ادبیات مدرن ایتالیا بهشمار میرود.
آثار ایتالو کالوینو دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که آنها را به منابع عالی برای اقتباس سینمایی تبدیل میکند. داستانهای او با ترکیب تخیل و واقعیت، تجربههای فلسفی و علمی را در قالبهای غیرمتعارف و نوآورانه روایت میکنند. فیلمسازان زیاد به آثار کالوینو توجه نکردهاند و تا به امروز نمیتوان از اثری نام برد که مستقیماً از آثار او اقتباس شده باشد و همین امر باعث میشود همچنان ایدهها و شخصیتهای بکر رمانها و داستانهای او منتظر کسانی باشند که بهدنبال خلق کردن آثاری متفاوت هستند.
اگر شبی از شبهای زمستان مسافری : این رمان با ساختار نوآورانهاش که خواننده را در قلب داستانهای مختلف قرار میدهد، فرصتهای زیادی برای ساخت فیلمی پیچیده و چندگانه فراهم میآورد. فیلمسازان میتوانند از این ساختار غیرخطی برای ایجاد تجربهای منحصربهفرد برای تماشاگران استفاده کنند.
شهرهای نامرئی: در این اثر، کالوینو از طریق گفتگوهای خیالی مارکو پولو و خان مغول، تصاویری از شهرهای خیالی میآفریند که هر یک نمادی از جنبهای از فرهنگ و تاریخ بشری هستند. این اثر، با تصاویری زیبا و عمیق، میتواند به عنوان منبعی برای خلق دنیای بصری و فلسفی در سینما باشد.
قوانین دنیای کوچک: مجموعهای از داستانهای علمی-تخیلی. این کتاب میتواند الهامبخش فیلمهایی با تمهای علمی و فلسفی باشد که در آنها مرزهای واقعیت و خیالات به هم میریزند.
بارون درختنشین: این رمان دنیا و کاراکتری را خلق میکند که هیچوقت فراموشش نمیکنید! خیلی خاص و بیمثال. از همهی جنبهها ارزش پرداختن به این رمان جذاب وجود دارد. بهتصویر کشیدن دنیایی که تا به حال کسی شبیهش را ندیده و نساخته است پراز چالش است اما با بهکارگیری خلاقیت نتیجه قطعاً تماشایی خواهد شد.
3- لوری لیپتون (Laurie Lipton)
یک هنرمند و نقاش آمریکایی است که بیشتر به خاطر نقاشیهای پیچیده و دقیقش که اغلب با مداد طراحی شدهاند، شناخته میشود. او در سال ۱۹۵۳ در نیویورک به دنیا آمد و در حال حاضر در آمستردام زندگی میکند. آثار او به دلیل جزئیات بسیار دقیق، سایهزنیهای پیچیده و استفادهی ماهرانه از نور و تاریکی مشهور هستند.
نقاشیهای مدادی: او بیشتر به خاطر استفاده از مداد در خلق آثارش شناخته میشود. معمولاً با جزئیات فراوان و بر اساس تکنیکهای سایهزنی پیچیده، تصاویری با عمق زیاد خلق میکند.
تمهای تاریک و سوررئالیستی: آثار او اغلب تمهای تاریک و خیالی دارند. تصاویر او ممکن است به صحنههای دلهرهآور، مرگ، اسطورهها یا دنیای پس از مرگ اشاره کنند و از نظر بصری پیچیدگیهایی دارند که بین واقعیت و خیال حرکت میکنند.
انتقاد از جامعه و فرهنگ: نقاشیهای لیپتون اغلب به نوعی نقد اجتماعی و فرهنگی را در بر دارند. او در آثار خود مسائلی چون فساد اجتماعی، نگرانیهای روانشناختی و وضعیت انسان مدرن را به تصویر میکشد.
فیلمسازان میتوانند ازاین دقت در جزئیات آثار لیپتون برای ساخت فیلمهایی با عمق بصری و روانشناختی استفاده کنند. استفاده از پلانهای طولانی و نزدیک، یا فیلمبرداری دقیق از محیطهای شهری، همچنین توجه به جزئیات در طراحی صحنه و لباس از نکاتی است که باید توجه کرد.
بسیاری از نقاشیهای لیپتون شامل تمهایی مانند بحرانهای جهانی، تکنولوژی و آیندهای تاریک است. او گاهی به استفاده از المانهای دیجیتال و سایبرپردازی در آثارش پرداخته که دنیای مدرن و تغییرات آن را به تصویر میکشد.
این ویژگی میتواند به فیلمسازان کمک کند تا داستانهایی درباره آیندهنگری، تأثیرات تکنولوژی بر روابط انسانی و آیندهی جوامع بشری خلق کنند.