مِنتورشیپ دقیقا یعنی چی؟

مِنتورشیپ یعنی یک مشارکت هدفمند برای توسعه‌ی فردی و حرفه‌ای که در اون طی جلسات خصوصی، یک «مِنتور» تجربه و دانش خودش رو با «مِنتی» یعنی کسی که به دنبال رشد و پیشرفت در یک زمینه خاصه، به اشتراک می‌ذاره. این یک مشارکت خصوصی و دو طرفه‌ست که بر اساس گفتگو، حل مسئله و یادگیریِ پروژه‌محور شکل می‌گیره.

چرا مِنتورشیپ؟

مِنتورشیپ از تو حمایت می‌کنه که ماجرای حرفه‌ای و هنری خودت رو بسازی!

ما در مدرسه ماجرا می‌دونیم که دوره‌های آموزشی برای حرفه‌ای شدن به‌عنوان یک هنرمند و سینماگر، کافی نیست. تو نیاز داری آموخته‌هات رو تمرین کنی و کاملا بهشون مسلط بشی. در مسیر حرفه‌ایت هدف تعیین کنی و برای رسیدن بهش برنامه ریزی کنی. از حمایت و کمک یک راهنمای با تجربه استفاده کنی و بتونی پروژه‌های موفقیت آمیزی رو طراحی و تولید کنی تا از جایی که درش هستی، برسی به جایی که امیدش رو داری.

ما برای همین نیازها و اهداف تو، مِنتورشیپ رو به عنوان راهکار تازه‌ای برای یادگیری و توسعه طراحی کردیم تا بتونی ماجرای حرفه‌ای خودت رو بسازی.

مِنتورشیپ در تاریخ سینما

جی جی آبرامز وقتی فقط یه کارگردان نوجوون بود، این فرصت رو داشت که بره دفتر کار استیون اسپیلبرگ و تو کارهای فنی دستیاری کنه، ولی این همه ماجرا نیست. اسپیلبرگ در همه سال‌های فعالیت سینمایی آبرامز، مثل یک راهنمای حرفه‌ای کنارش بود. حتی تهیه‌کننده یکی از فیلم‌های آبرامز به اسم "سوپر8" میشه و اونو برای کارگردانی فیلم های جدید جنگ ستارگان به دیزنی معرفی می کنه. این رابطه هنوزم ادامه داره و به آبرامز در نوشتن فیلمنامه، تولید و بودجه‌بندی فیلم‌هاش و گسترش افق کاریش به عنوان یک فیلمساز، کمک می کنه.

آینس واردا، فیلمساز زن پیشرو فرانسوی همین کارو برای فیلمساز زن نسل جدید آمریکا، میراندا جولای کرده. ناتالی پورتمن هم از نوزده سالگی وقتی برای بازی در نمایش مرغ دریایی کلی نگرانی و سوال داشت، تا سال‌ها بعد که دیگه یک سوپراستار شده بود، از مشاوره‌های مایک نیکولز استفاده می‌کرد و حتی یکی از درخشان‌ترین نقش‌هاش رو در فیلم CLOSER از همین کارگردان بازی کرد.

با یک نگاه ساده به تاریخ سینما، داستان‌های مشابه زیادی پیدا می‌کنیم که یک هنرمند باتجربه‌تر، یک هنرمند مستعد رو راهنمایی و حمایت می‌کنه تا مسیر حرفه‌ایش رو جلو ببره.

مِنتورشیپ از میانه قرن بیستم به‌عنوان مدلی برای توسعه فردی و حرفه‌ای در زمینه کسب و کار توسط نظریه‌‍‍پردازان یادگیری و توسعه مطرح شد. این روش کارآمد سال‌هاست که در حوزه‌هایی مثل بازیگری، خوانندگی، موسیقی و نویسندگی توسط حرفه‌ای‌های این رشته‌ها و مربی‌های متخصص به کار گرفته می‌شه. در سال‌های گذشته، سازمان‌ها و مدارس سینمایی بزرگ سراسر دنیا هم به این جریان پیوستن و این مدل رابطه رو از نظر آموزشی و حرفه‌ای ساختارمند کردن و در قالب مِنتورشیپ ارائه دادن.

کوچینگ یا مِنتورینگ

در کوچینگ، یک هنرمند برای یک مهارت و پروژه‌ مشخص در یک بازه زمانی کوتاه مدت، از همراهی و حمایت یک راهنمای باتجربه استفاده می‌کنه. در مِنتورینگ، یک هنرمند نیاز داره یک راهنمای حرفه‌ای کنارش باشه تا در یک بازه زمانی بلند مدت‌تر مسیر حرفه‌ایش رو با راهنمایی و مشاوره‌های اون بسازه.

«با وجود تفاوت‌های کوچینگ و مِنتورینگ، از این به بعد برای اشاره به کل این فرآیند از کلمه "مِنتورشیپ" استفاده می‌کنیم.»

کوچینگ گروهی

در کوچینگ گروهی، یک گروه برای رسیدن به اهداف مشخص و در قالب یک پروژه همراه هم می‌شن و با راهنمایی‌های یک کوچ در جلسات گروهی کوچینگ شرکت می‌کنن. با این کار هم در هزینه‌هاشون صرفه‌جویی می‌شه و هم این فرصت رو دارن که در قالب یک تیم روی پروژه‌هاشون کار کنن. برای مثال، گروهی از نویسندگان که روی یک فیلمنامه کار می‌کنن یا گروهی متشکل از یک نویسنده، کارگردان، تدوین‌گر و فیلمبردار که با راهنمایی‌های کوچ یک فیلم کوتاه می‌سازن.

حداقل تعداد افراد در کوچینگ گروهی ۲ و حداکثر ۶ نفره.

از مِنتورشیپ چه چیزهایی به دست میاری

  • جلسات خصوصی یا گروهی منظم با یک راهنمای با تجربه داری.
  • با تمرین و گفتگو مهارت‌های شخصی و حرفه‌ایت رو تقویت می‌کنی و گسترش می‌دی.
  • اهداف و موانع کاریت رو بهتر می‌شناسی و می‌تونی برای رسیدن به اهداف و برداشتن موانع برنامه ریزی کنی.
  • نسبت به صنعت و هنری که توش فعالیت می‌کنی آگاهی بیشتری به‌دست میاری.
  • در قالب پروژه، کار عملی رو در حوزه سینما تجربه می‌کنی و با جذابیت‌ها و چالش‌های واقعیش مواجه میشی.
  • برای مقابله با ناامیدی‌ها و ترس‌هات راهکارهای تازه پیدا می کنی و می‌تونی بهتر باهاشون روبرو بشی.
  • امکان این رو داری که به افراد کاربلد معرفی بشی و در فضای حرفه‌ای سینما دیده بشی و…